Незважаючи на швидкі та ефективні для росту рослин хімічні речовини – пестициди, вони є потенційно шкідливими для здоров’я людей, тварин і навколишнього середовища. Близько 45% харчових продуктів, які ми споживаємо містять залишки пестицидів, з них 1,6% перевищують допустимі межі. Такою інформацією ділиться Європейський органом з безпеки харчових продуктів.
Депутати Європарламенту хочуть стимулювати використання більш природних пестицидів, а також спростити і прискорити процес їх затвердження на державному рівні. 15 лютого депутати Європарламенту прийняли резолюцію, що закликає Європейську комісію розробити пропозицію щодо прискоренння оцінки, авторизації і реєстрації пестицидів з низьким рівнем ризику. До цих пір тільки сім активних речовин, класифікованих як альтернатива небезпечним пестицидам, були схвалені для використання на території ЄС.
“Ми говоримо про організми, віруси, бактерії, нематоди, які повинні пройти процес сертифікації, який є не тільки тривалим, але й дуже дорогим”, – сказав член італійського EPP Герберт Дорфман, член сільськогосподарського комітету і один з вісім авторів прийнятої резолюції.
Деякі країни ЄС відмовилися від альтернативи небезпечних пестицидів через їх низьку ефективність. Однак, влада цих країн не взяла до уваги переваги ефективності використання цих ресурсів для органічного землеробства або навколишнього середовища і здоров’я інших продуктів.
“Ми використовуємо занадто багато звичайних пестицидів, які представляють собою хімічні речовини, більшість з яких небезпечні. І саме вони завдають шкоди нашому здоров’ю”, – сказав Павло Poc, член комітету з питань навколишнього середовища, а також співавтор резолюції.